Kanepi ja kannabinoidide tervisemõjud (NASEM-i aruande kokkuvõte ravitoimetest)

USA teaduste, tehnika ja meditsiini akadeemiate riikliku liidu NASEM (National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine) ekspertide komitee järeldused

Tänavu 12. jaanuaril avaldatud aruandes „Kanepi ja kannabinoidide tervisemõjud: tõenduse praegune tase ja uurimissoovitused“ (The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research) esitab spetsiaalselt kokku kutsutud USA teaduste, tehnika ja meditsiini akadeemiate riikliku liidu ekspertkomitee ligikaudu sada järeldust kanepi ja kannabinoidide tarvitamise tervisemõjude kohta.

Komitee töötas välja standardiseeritud terminoloogia selliste tõendite kaalukuse kategoriseerimiseks, mis kinnitavad kanepi või kannabinoidide raviotstarbelise kasutamise tõhusust või mittetõhusust raviviisina teatud tervisehäirete puhul, või kanepi või kannabinoidide peamiselt meelelahutusliku tarvitamise statistilisi seoseid teatud prioriteetsete tervisehäiretega. Eraldi lehel kirjeldatakse põhjalikumalt neid kategooriaid ja iga kategooriat toetavate tõenditüüpide parameetreid.

Iga järelduse järel sulgudes esitatud numbrid viitavad aruande vastavate peatükkide kokkuvõtetele. Iga sinine pealkiri on vormistatud veebiviitena aruande vastavale peatükile, mis täiendab komitee järeldusi suure hulga üksikasjadega. Kogu aruanne täismahus leidub veebilehel http://www.nap.edu/catalog/24625/the-health-effects-of-cannabis-and-cannabinoids-the-current-state . Vt ka eestikeelset pressiteadet.

Tõendite kaalukustasemete määratlused
Komitee kasutas kanepi või kannabinoidide tõhusust või mittetõhusust teatud prioriteetsete tervisehäirete ravis toetavate tõendite kaalukuse kategoriseerimiseks järgmist standardiseeritud terminoloogiat.

Veenvad tõendid (Conclusive evidence)
Ravitoime kontekstis: juhuslikustatud, kontrollitud katsete raames on kogutud tugevaid tõendeid, mis kinnitavad järeldust, et kanep või kannabinoidid on soovitud ravitulemuste saavutamiseks tõhusad või ebatõhusad.
Muude tervisemõjude kontekstis: juhuslikustatud, kontrollitud katsete raames on kogutud tugevaid tõendeid, mis kinnitavad või kummutavad statistilisi seoseid kanepi või kannabinoidide tarvitamise ja teatud tervisemõjude vahel.
Antud kaalukustase eeldab suurt hulka kvaliteetsete uuringute raames kogutud kinnitavaid tõendeid ning usaldusväärsete vastandlike tõendite puudumist. Võimalik on teha kindlaid järeldusi. Tõendite usaldusväärsust piiravad asjaolud, sh juhuslikkuse, kallutatuse ja kaasnevad tegurid võib suhtelise kindlusega välistada.

Piisavad tõendid (Substantial evidence)
Ravitoime kontekstis: kogutud on tugevaid tõendeid, mis kinnitavad järeldust, et kanep või kannabinoidid on soovitud ravitulemuste saavutamiseks tõhusad või ebatõhusad.
Muude tervisemõjude kontekstis: kogutud on tugevaid tõendeid, mis kinnitavad või kummutavad statistilisi seoseid kanepi või kannabinoidide tarvitamise ja teatud tervisemõjude vahel.
Antud kaalukustase eeldab arvestatavat hulka kvaliteetsete uuringute raames kogutud kinnitavaid tõendeid ning usaldusväärsete vastandlike tõendite märkimisväärset vähesust või puudumist. Võimalik on teha kindlaid järeldusi, kuid osa tõendite usaldusväärsust piiravatest vähemtähtsatest asjaoludest, sh juhuslikkust, kallutatust ja kaasnevaid tegureid ei saa täie kindlusega välistada.

Mõõdukad tõendid (Moderate evidence)
Ravitoime kontekstis: leidub tõendeid, mis kinnitavad järeldust, et kanep või kannabinoidid on soovitud ravitulemuste saavutamiseks tõhusad või ebatõhusad.
Muude tervisemõjude kontekstis: leidub tõendeid, mis kinnitavad või kummutavad statistilisi seoseid kanepi või kannabinoidide tarvitamise ja teatud tervisemõjude vahel.
Antud kaalukustase eeldab mitme kõrge kuni mõõduka kvaliteediga uuringute raames kogutud hulka kinnitavaid tõendeid ning usaldusväärsete vastandlike tõendite märkimisväärset vähesust või puudumist. Võimalik on teha üldiseid järeldusi, kuid osa tõendite usaldusväärsust piiravatest asjaoludest, sh juhuslikkust, kallutatust ja kaasnevaid tegureid ei saa täie kindlusega välistada.

Napid tõendid (Limited evidence)
Ravitoime kontekstis: leidub nõrku tõendeid, mis kinnitavad järeldust, et kanep või kannabinoidid on soovitud ravitulemuste saavutamiseks tõhusad või ebatõhusad.
Muude tervisemõjude kontekstis: leidub nõrku tõendeid, mis kinnitavad või kummutavad statistilisi seoseid kanepi või kannabinoidide tarvitamise ja teatud tervisemõjude vahel.
Antud kaalukustase eeldab mõõduka kvaliteediga uuringute raames kogutud kinnitavaid tõendeid või vastandlikke tõendeid, millest suurem osa toetavad üht järeldust. Võimalik on teha järeldusi, kuid nende juures tuleb arvesse võtta mitmeid tõendite usaldusväärsust piiravaid asjaolusid, nt juhuslikkust, kallutatust ja kaasnevaid tegureid.

Seoseid kinnitavate tõendite puudumine või ebapiisavus (No or insufficient evidence to support the association)
Ravitoime kontekstis: tõendid, mis kinnitaksid järeldust, et kanep või kannabinoidid on soovitud ravitulemuste saavutamiseks tõhusad või ebatõhusad, kas puuduvad täielikult või on ebapiisavad.
Muude tervisemõjude kontekstis: tõendid, mis kinnitaksid või kummutaksid statistilisi seoseid kanepi või kannabinoidide tarvitamise ja teatud tervisemõjude vahel, kas puuduvad täielikult või on ebapiisavad.
Antud kaalukustase tähendab, et tõendid on vastandlikud, läbi on viidud üksainus ebakvaliteetne uuring või pole konkreetset mõju patsientide/tarvitajate tervisele üldse uuritud. Järeldusi pole võimalik teha, sest juhuslikkuse, kallutatuse ja kaasnevate tegurite tõttu on tõendite ebakindlus märkimisväärne.

 * * *

Järeldused ravitoime kohta

Tõendid kanepi või kannabinoidide tõhususe kohta on hinnatud veenvaiks või piisavaiks:

  • täiskasvanute kroonilise valu ravis (kanep) (4–1);
  • iiveldusvastase ravimina keemiaravitekkelise iivelduse ja oksendamise ravis (suukaudselt manustatud kannabinoidid) (4–3);
  • patsientide tajutud spastilisussümptomite leevendamisel hulgiskleroosi ravis (suukaudselt manustatud kannabinoidid) (4–7a).

Tõendid kanepi või kannabinoidide tõhususe kohta on hinnatud mõõdukaiks:

  • une kvaliteedi lühiajalisel parendamisel obstruktiivse uneapnoe sündroomi, fibromüalgia, kroonilise valu ja hulgiskleroosiga seonduvate unehäirete ravis (kannabinoidid, peamiselt nabiksimols) (4–19).

Tõendid kanepi või kannabinoidide tõhususe kohta on hinnatud nappideks:

  • HIV-i/AIDS-iga seonduva isutuse ja kaalukaotuse ravis (4–4a);
  • hulgiskleroosiga seonduvate, arsti poolt mõõdetud spastilisussümptomite leevendamisel (suukaudselt manustatud kannabinoidid) (4–7a);
  • Gilles de la Tourette’i sündroomiga seonduvate sümptomite leevendamisel (THC kapslite kujul) (4–8);
  • simuleeritud kõnepidamistesti alusel mõõdetud ärevussümptomite leevendamisel sotsiaalfoobiatega patsientidel (kannabidiool) (4–17);
  • posttraumaatilise stresshäirega seonduvate sümptomite leevendamisel (nabiloon; läbi on viidud üks väike, mõõduka kvaliteediga uuring) (4–20).

Nappideks on hinnatud statistilised seosed kannabinoidide ja järgmiste tulemuste vahel:

  • ajutrauma või koljusisese verejooksuga seonduvate tagajärgede (nt suremuse, kehalise puude) leevendamine (4–15).

Tõendid, mis kinnitavad kanepi või kannabinoidide ebatõhusust järgmistes valdkondades, on samuti hinnatud nappideks:

  • dementsusega seonduvate sümptomite leevendamine (kannabinoidid) (4–13);
  • glaukoomiga seonduva silma siserõhu leevendamine (kannabinoidid) (4–14);
  • kroonilise valu või hulgiskleroosiga seonduvate depressiivsete sümptomite leevendamine (nabiksimols, dronabinool ja nabiloon) (4–18).

Tõendid, mis kinnitaksid või kummutaksid järeldusi, et kanep või kannabinoidid ravivad või leevendavad tõhusalt järgmiseid tervisehäireid, hinnati ebapiisavaiks või olematuiks:

  • vähktõved, sh peaaju pahaloomulised kasvajad (kannabinoidid) (4–2);
  • vähitekkeline anoreksia-kahheksiasündroom ja anorexia nervosa (kannabinoidid) (4–4b);
  • ärritatud soole sündroomiga seonduvad sümptomid (dronabinool) (4–5);
  • epilepsia (kannabinoidid) (4–6);
  • selgroovigastuse-tekkelise halvatusega seonduv spastilisus (kannabinoidid) (4–7b);
  • amüotroofilise lateraalskleroosiga seonduvad koreaatilised sundliigutused ja teatud neuropsühhiaatrilised sümptomid (kannabinoidid) (4–9);
  • parkinsonismiga või levodopa indutseeritud düskineesiaga seonduvad motoorikahäired (kannabinoidid) (4–11);
  • düstoonia (nabiloon ja dronabinool) (4–12);
  • sõltuvushäirete tarvitamisest loobumine (kannabinoidid) (4–16);
  • skisofreenia või skisofreeniataolise psühhoosiga patsientide vaimse tervise parendamine (kannabidiool) (4–21).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga